κομποσκοίνια βραχιόλια μύρο
ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ » Τα Νεα μας » Χειροποίητα φυλαχτά

Χειροποίητα φυλαχτά

Δημοσιεύτηκε στο: Τα Νεα μας 0

Χειροποίητα Φυλαχτά  Βραχιόλια & Κομποσκοίνια

Φυλαχτά και ιδιότητες

Το φυλαχτό έχει μια μακρόχρονη παράδοση. Κάθε θρησκεία έχει το δικό της ιερό σύμβολο πίστης, ενάντια σε κακόβουλα πνεύματα, κατάρες, επιθετικές γητειές, το «κακό μάτι» κλπ. Τα φυλαχτά έχουν διάφορα σύμβολα και  φοριούνται σαν κοσμήματα, είτε κρεμιούνται σε τοίχους και πόρτες, είτε χαράσσονται σε διάφορα αντικείμενα, σε πόρτες σπιτιών και παραθυρα είτε σχηματίζονται νοητά με τα χέρια.

Από τα αρχαία χρόνια, ο άνθρωπος ένιωθε την ανάγκη να εκλογικεύει τα πάντα γύρω του. Όταν δεν τα κατάφερνε έμπαινε στη μέση πάντα το υπερφυσικό στοιχείο κάνοντας τα όλα πιο περίπλοκα και πιο τρομακτικά. Εξαιτίας αυτού του φόβου, ο  άνθρωπος συνέλαβε την ιδέα του φυλαχτού. Ενός αντικειμένου δηλαδή, με το οποίο θα μπορούσε να προστατευθεί από καταστάσεις πέρα από τον έλεγχό του.

Στην αρχαιότητα, η χρήση των φυλαχτών συνδεόταν άμεσα με τους 12 θεούς του Ολύμπου, την κυρίαρχη θρησκεία της εποχής στον Ελλαδικό χώρο. Γιʾαυτό τα φυλαχτά, έφεραν τα σύμβολα των θεών και μυθικών πλασμάτων, που πλαισιώνουν την αρχαία ελληνική μυθολογία.

Τα φυλαχτά μπορούν να διαιρεθούν σε δύο κατηγορίες: τα προσωπικά ή ατομικά και τα γενικά. Το προσωπικό φυλαχτό είναι εκείνο που προστατεύει τον άνθρωπο από τις αρρώστιες και δυναμώνει μέσα του τη δύναμη και τη δραστηριότητα υπερασπίζοντας τον από ορισμένους κινδύνους, όπως τις επιδημίες και τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Τα γενικά φυλαχτά, ενεργούν σε μια ευρύτερη σφαίρα επιρροής. Έχουν στόχο να προστατέψουν ολόκληρες πόλεις, σπίτια και τοποθετούνταν πάντα στο πιο απόμερο σημείο του σπιτιού και στα τείχη των πόλεων.

Γενικότερα, τα φυλαχτά είναι πολύ διαδεδομένα και για την προστατευτική τους δράση. Τα προσωπικά προστατεύουν από αρρώστιες, κινδύνους, γλωσσοφαγιά όπου τα φοράμε ή τα κουβαλάμε πάνω μας. Παρέχουν πλούτο, αφθονία, ευημερία στον κάτοχό τους και του δίνουν αυτοπεποίθηση, αυτοεκτίμηση, δημιουργικότητα, πνευματικότητα, σοφία. Η δύναμή τους είναι τεράστια χαρίζουν ισορροπία, καθαρή σκέψη, διαύγεια, καλή τύχη, επιτυχία. Βελτιώνουν τις ψυχικές δυνάμεις του ανθρώπου καθώς και τις μαντικές του ικανότητες.

Το βραχιόλι είναι ένα από τα αρχαιότερα φυλακτά φτιαγμένο άλλοτε με φυσικές ίνες  και άλλοτε από πολύτιμους λίθους η κρυστάλλινες πέτρες των οποίων οι ευεργετικές ιδιότητες συμβάλλουν στην πνευματική τόνωση, την καταπολέμηση του στρες  την καλή υγεία, και προσελκύουν τύχη και ευημερία.

Τα φυλαχτά μπορούν να πάρουν τη δύναμή τους, από το γεγονός ότι κατασκευάστηκαν από ένα κατάλληλο υλικό, με τελετουργικό τρόπο σε μια στιγμή που οι πλανητικές επιδράσεις είναι ευνοϊκές. Η δύναμή τους προέρχεται και από κάποιον δεσμό με τις φυσικές δυνάμεις ή τις θρησκευτικές συσχετίσεις.

Η πραγματική δύναμη όμως  ενός φυλαχτού, προέρχεται από την πίστη του κατόχου του σε αυτό και αυτού που αντιπροσωπεύει. Γιατί τελικά, το φυλαχτό είναι απλώς ένα μέσο που βοηθάει τον άνθρωπο να συγκεντρώσει την ενέργεια της πίστης των δυνάμεών του σε ένα συγκεκριμένο σημείο , σκοπό και του δίνει,έτσι, την αυτοπεποίθηση να ξεπεράσει τα τυχόν εμπόδια που θα εμφανιστούν μπροστά του.

Το πραγματικό και πιο ισχυρό φυλαχτό ενός ανθρώπου, δεν είναι άλλο από την ίδια του τη θέληση για ζωή, ευτυχία, αγάπη και ηρεμία, που μπορεί να του δώσει την δύναμη και την ώθηση να μετακινήσει ακόμη και βουνά για να πετύχει το σκοπό του.

ΤΟ ΚΟΜΠΟΣΚΟΙΝΙ είναι γνωστό σαν ένα αντικείμενο που χρησιμοποιούν πιο συχνά οι μοναχοί, όταν επαναλαμβάνουν την  ευχή «Κύριε Ιησού Χριστέ ελέησόν με», όταν δηλαδή επικαλούνται τον Κύριο

Σήμερα το φορούν πολλοί άνθρωποι, νέοι  και ηλικιωμένοι,. περισσότερο ως βραχιόλι, σαν φυλακτό προστασίας.

Σύμφωνα με την παράδοση, ο όσιος Παχώμιος το 320 μ.Χ., ίδρυσε με την βοήθεια του Αγίου Αντωνίου το πρώτο μοναστήρι στην Θηβαϊδα της Αιγύπτου. Άρχισε να αναζητεί τρόπο που θα βοηθούσε τους μοναχούς στην αυτοσυγκέντρωση της προσευχής και στην αρίθμηση των ευχών. Κατά την παράδοση πάντα, ο Αρχάγγελος Γαβριήλ επισκέφθηκε στον ύπνο του τον όσιο Παχώμιο και του έδειξε πώς θα φτιάξει το εργαλείο που θα εξυπηρετούσε τις ανάγκες της προσευχής. Το εργαλείο αυτό ήταν το κομποσκοίνι.

Στην προσευχή με κομποσκοίνι, που βοηθά πολύ στη συγκέντρωση του νου, ακολουθείται συγκεκριμένη τεχνική μέθοδος. Σε κάθε κόμπο που περνά ανάμεσα στα δάχτυλά του ο προσευχόμενος, λέει αλληλοδιαδόχως τις ευχές: Κύριε Ιησού Χριστέ ελέησόν με τον αμαρτωλόν, Υπεραγία Θεοτόκε Σώσον ημάς, Άγιοι του Θεού πρεσβεύσατε υπέρ ημών. Είναι δυνατόν να λέγεται και μόνη η ευχή Κύριε Ιησού Χριστέ ελέησόν με τον αμαρτωλόν.

Follow Βυζαντινές Αγιογραφίες:
Χειροποίητες Ξύλινες Βυζαντινές Εικόνες!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.