ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ » Τα Νεα μας » Μύρο και Αρώματα

Μύρο και Αρώματα

Δημοσιεύτηκε στο: Τα Νεα μας 0

Μύρο και Αρώματα.

 

Αρωματικά  έλαια  Μύρο  από τα βάθη των αιώνων.

Το άρωμα έχει πολύ παλιά ιστορία. Πιστεύεται ότι η αρωματοποιία ξεκίνησε με την καύση   ρητινών σε θρησκευτικές τελετές. Μια αρχαία αναφορά στο άρωμα έρχεται από την Αίγυπτο. Όταν ανοίχτηκε ο τάφος του Φαραώ Τουταγχαμόν, ανακαλύφτηκαν πάνω από 3.000 δοχεία με αρώματα τα οποία διατηρούσαν ακόμη ένα μέρος της ευοσμίας τους έπειτα από τριάντα και πλέον αιώνες!

Τι είναι το Μύρο

-Το μύρο είναι το αρωματικό ρετσίνι που παίρνουμε από το δένδρο Κομμιφόρος η Μύρρα.  Πρόκειται για ένα μεγάλο θάμνο ή μικρό δένδρο που ευδοκιμεί στη Μέση Ανατολή.

-Μύρο επίσης ονομάζετε  και το άρωμα με  ευχάριστη οσμή  με ελαιώδη σύσταση.

Στο παρελθόν, τα μύρα χρησιμοποιούνταν ως καλλυντικά και φαρμακευτικά σκευάσματα, τα οποία υπερτερούσαν των άλλων αρωμάτων λόγω της περιεκτικότητας τους σε λάδι. Η ιδιότητα που έχουν  τα λάδια να απορροφούν και να διατηρούν τις μυρωδιές έδινε στον μυροποιό τη δυνατότητα να φτιάχνει αρωματικά σκευάσματα τα οποία ήταν περιζήτητα για την ευωδιά τους. Χάρη στην καθαριστική και καταπραϋντική δράση του λαδιού, καθώς και στο άρωμα των βοτάνων, τα μύρα προλάμβαναν τον ερεθισμό του δέρματος και χρησιμοποιούνταν ως αποσμητικά σώματος .

Οι Εβραίοι χρησιμοποιούσαν μύρα για καλλωπιστικούς και ιατρικούς σκοπούς, καθώς και κατά την προετοιμασία των νεκρών για την ταφή  ως απολυμαντικά και αποσμητικά. Για παράδειγμα   μυροφόρες γυναίκες μετάφεραν  μυρωδικά και αρωματικά λάδια στον τάφο του Ιησού για να τα χρησιμοποιήσουν στο σώμα του. Σε ισραηλιτικό σπίτι η επάλειψη των ποδιών ενός επισκέπτη με αρωματικό λάδι θεωρούνταν πράξη φιλοξενίας.

Σύμφωνα με τις γραφές κάποτε  κάποιος Φαρισαίος είχε  καλέσει  τον Ιησού  να φάει μαζί του.  Εκείνος λοιπόν μπήκε στο σπίτι του Φαρισαίου και κάθισε να γευματίσει. Μια γυναίκα που ήταν γνωστή στην πόλη ως αμαρτωλή έμαθε ότι αυτός γευμάτιζε στο σπίτι του Φαρισαίου και έφερε ένα αλαβάστρινο δοχείο με αρωματικό λάδι. Η γυναίκα στάθηκε πίσω του, κοντά στα πόδια του και  κλαίγοντας, έβρεχε τα πόδια του με τα δάκρυά της και τα σκούπιζε με τα μαλλιά της. Επίσης, φιλούσε τρυφερά τα πόδια του και έχυνε πάνω τους το αρωματικό λάδι.

Άγιο Μύρο.

Άγιο Μύρο ονομάζεται ένα μείγμα ελαίου απο 57 διαφορετικών φαρμακευτικών φυτών και αρωματικών ουσιών,  και ξεκίνησε να παρασκευάζεται τον 2ο μ.Χ. αιώνα, όταν ο Χριστιανισμός επεκτάθηκε πολύ γεωγραφικά, προκειμένου να μπορεί να τελείται το μυστήριο του χρίσματος σε απομακρυσμένες περιοχές όπου δεν μπορούσαν να πάνε οι Απόστολοι.

Η παρασκευή του Αγίου Μύρου βασίζεται στην περιγραφή του Μωυσή στο Βιβλίο της Εξόδου, όπου αναφέρεται:

 καὶ ἐλάλησε Κύριος πρὸς Μωυσῆν λέγων• καὶ σὺ λάβε ἡδύσματα, τὸ ἄνθος σμύρνης ἐκλεκτῆς πεντακοσίους σίκλους καὶ κινναμώμου εὐώδους τὸ ἥμισυ τούτου διακοσίους πεντήκοντα καὶ καλάμου εὐώδους διακοσίους πεντήκοντα καὶ ἴρεως πεντακοσίους σίκλους τοῦ ἁγίου καὶ ἔλαιον ἐξ ἐλαιῶν εἲν καὶ ποιήσεις αὐτὸ ἔλαιον χρῖσμα ἅγιον, μύρον μυρεψικὸν τέχνῃ μυρεψοῦ ἔλαιον χρῖσμα ἅγιον ἔσται.

Την Κυριακή των Βαΐων και τη Μεγάλη Δευτέρα γίνεται από τον Πατριάρχη ευλογία και  Αγιασμός των σκευών και υλικών που θα χρησιμοποιηθούν για την παρασκευή του Μύρου. Η τελετή ολοκληρώνεται με Θεία Λειτουργία, κατά τη διάρκεια της οποίας ευλογείται και καθαγιάζεται το Άγιο Μύρο. Κατόπιν το Μύρο μεταφέρεται και αποθηκεύεται στα μεγάλα δοχεία του Μυροφυλακίου, στον Πύργο του Πατριαρχείου. Από εκεί διανέμεται στις Ορθόδοξες Εκκλησίες.

Το Άγιο Μύρο παρασκευάζεται στο Φανάρι, σχεδόν κάθε 10 χρόνια. Εκτός από το μυστήριο του Χρίσματος, όπου η χρήση του Αγίου Μύρου συμβολίζει τη μετάδοση των χαρισμάτων του Αγίου Πνεύματος στο βαπτιζόμενο. Το Άγιο Μύρο χρησιμοποιείται επίσης και για:

  1. Για το χρίσμα ανθρώπων που προσέρχονται στην Ορθοδοξία από άλλα δόγματα, των οποίων γίνεται δεκτή η προηγούμενη βάπτιση
  2. Στα εγκαίνια ναών, για τον καθαγιασμό της Αγίας Τράπεζας
  3. Στην καθιέρωση ιερών αντικειμένων και εικόνων
  4. Στη στέψη ορθοδόξων Βασιλέων και Αυτοκρατόρων
  5. Στην ανακομιδή ιερών λειψάνων.

Άλλες χρήσης   του μύρου

Το μύρο, τα αρώματα και το θυμίαμα δεν περιέχονταν αποκλειστικά και μόνο στα άγια προϊόντα που χρησιμοποιούνται  στην εκκλησία .

Από αρχαιοτάτων χρόνων, από την εποχή του Ιπποκράτη, ήταν γνωστό ότι τα αρωματικά έλαια είχαν ευρύτατη εφαρμογή στην καθημερινή ζωή, τόσο για θεραπευτικούς όσο και για καλλωπιστικούς σκοπούς

Oι Ινδοί χρησιμοποιούσαν τα αρωματικά έλαια για θεραπευτικούς σκοπούς, οι Κινέζοι σε συνδυασμό με το μασάζ και το βελονισμό, το 3000 π.Χ. οι Αιγύπτιοι στην ιατρική, στην τελετουργία αλλά και για την ταρίχευση νεκρών, ενώ οι ιερείς γνώριζαν ότι βοηθούν στην καταπολέμηση της κατάθλιψης. Σε μια εποχή επιδημίας χολέρας, οι αρωματοποιοί  δεν αρρώσταιναν, λόγω του ότι τα  αρωματικά έλαια  έχουν ισχυρές αντισηπτικές ιδιότητες.

Συνταγή μύρου  και ιδιότητες

Ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες  παλιάς δοκιμασμένης  συνταγής  με το μυστικό χαρμάνι , δημιουργούμε  το αρωματικό και θαυματουργό  Μύρο. Το Μύρο    εκτός την ευλογία  και την συμβολική  σημασία του ,  έχει  και πάρα πολλές θεραπευτικές  ιδιότητες.  Όπως στο να παρέχει  ευεξία,  να δίνει δύναμη στο οργανισμό, να επουλώνει σωματικές και ψυχολογικές πληγές,   να καταπολεμά ιώσεις, και  σωματική  κούραση ,  και να δημιουργεί θετικές σκέψεις ενώ συγχρόνως απομακρύνει κάθε  αρνητική ενεργεία,  χαρίζοντας  έτσι γαλήνη και ευτυχία  σε όποιον το χρησιμοποιεί.

Μερικά υλικά  και βότανα που χρησιμοποιούμε είναι:

Άνθη νεραντζιάς,  Βάλσαμο,  Γιασεμί,  Δεντρολίβανο,  Ελαιόλαδο, Ελίχρυσο  Θυμάρι, Κανέλα, Κυπαρίσσι, Λάβδανο, Λεβάντα, Λιβάνι , Μαστίχα Χίου,  Μελισσόχορτο,  Μύρο, Νάρδο, Πεύκο, Ροδέλαιο,  Σανταλόξυλο, Φασκόμηλο κλπ

Το μύρο του Γρηγόριου του Θεολόγου είναι αρίστης ποιότητας δεν περιέχει  καμιά χημική ουσία και είναι κατάλληλο για εξωτερική  όσο και εσωτερική χρήση.

Οι πληροφορίες που αναφέρονται στo  site μας για τις ευεργετικές ιδιότητες και χρήσεις των αρωματικών έλαιον  είναι για την ενημέρωση σας και δεν υποκαθιστούν την ιατρική επιστήμη. Για τυχόν προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζετε, συμβουλευτείτε το θεράποντα ιατρό σας, πριν την χρήση. Εάν λαμβάνετε φαρμακευτική αγωγή, βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν παρενέργειες

Καλό είναι επίσης να μην χρησιμοποιείται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού

Follow Βυζαντινές Αγιογραφίες:
Χειροποίητες Ξύλινες Βυζαντινές Εικόνες!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.