Εικόνες και βιογραφία Αγίου Σόλωνα

Εικόνες και βιογραφία Αγίου Σόλωνα.

Ο Άγιος Σόλωνας είναι Άγιος της Καθολικής Εκκλησίας. Εορτάζεται στις 17/2  Φεβρουαρίου. Κατά τον μεγάλο διωγμό του Διοκλητιανού το έτος 304 μχ μαρτυρησαν 72 Άγιοι ανάμεσα στους οποίους ο Άγιος Χρύσανθος,ο Άγιος Ευτύχιος, ο Άγιος Δίκαιος, ο Άγιος Συλβάνος, η Αγία Λουκίλα. Εξέχουσες μορφές αποτελούν δύο Βικεντιανοί Αδελφοί Οι Άγιοι Δονάτος και Σόλων, οι οποίοι κατήχηζαν πάρα πολλούς Ρωμαίους στρατιώτες στον Χριστιανισμό και η αγάπη τους προς τον συνάνθρωπο ήταν παρομοιώδης. Κατα την διάρκεια που βάπιτιζαν την κόρη του Νικομήδιου Λουκίλα, συνελλήφησαν από στρατιώτες του Διοκλητιανού και αφού φυλακίστηκαν, βαζανίστηκαν, αρνούμενοι να απαρνηθούν την πίστη τους στον Χριστό τελικά μετά πολλών Βασάνων αποκεφαλίσθησαν,τα δε κεφάλια τους πετάχθηκαν στην όχθη του ποταμού Lemene στην βόρεια Ιταλία κοντά στην Βενετία. Τα ιερά τους λείψαν φυλάσσονται στην Επισκοπή Pordenone (Diocesi Concordia-Pordenone) και στον Καθεδρικό ναό της Επισκοπής τον Άγιο Μάρκο. Ο Πάπας Συλβέστρος ο Α’ το 314 μχ τους ανακηρυξε Αγιους και μάρτυρες της Καθολικής Πίστης.Στην Ορθόδοξη Εκκλησία το Όνομα Σόλων είναι σπανιότατο στις μέρες μας, αλλά ήταν αρκετά σύνηθες στα πρώτα Χριστιανικά Χρόνια. Η Ορθόδοξη Εκκλησία αν και τιμά την μνήμη των 72 μαρτύρων, επειδή στις μέρες μας το όνομα Σόλων δίνεται σπανιότατα,(στις Σλαβικές Ορθόδοξες χώρες είναι άγνωστο) δίνει τό όνομα του Αγίου Σολόχωνα, για τους χρησιμοποιούντες το όνομα Σόλων, επείδη συσχετίζουνε το όνομα Σολόχων που προέρχεται από το σόλο (σημαίνει αθλητής της σφυροβολίας, ρίπτης του σόλου) με το όνομα Σόλων ως προερχόμενο από την ίδια ρίζα.

 

Άγιοι Σολόχων Εορτή 17/5

Οι Άγιοι Μάρτυρες Σολόχων, Παμφαμήρ και Παμφυλών (ή Παμφαλών ή Παμφαλιών) κατάγονταν από την Αίγυπτο και άθλησαν κατά τους χρόνους του αυτοκράτορα Μαξιμιανού (286 – 305 μ.Χ.).
Υπηρετώντας στο στρατό και ενώ βρισκόταν στη Χαλκηδόνα, κατόπιν διαταγής του αυτοκράτορα να αναζητηθούν οι Χριστιανοί στρατιώτες, διετάχθησαν υπό του τριβούνου Καμπανού να θυσιάσουν όλοι στα είδωλα. Όλοι συμμορφώθηκαν με την διαταγή πλην των ανωτέρω Αγίων, οι οποίοι αρνήθηκαν να πράξουν τούτο, ομολογώντας την πίστη τους στον Τριαδικό Θεό. Αμέσως συνελήφθησαν και υπεβλήθησαν σε φρικτά βασανιστήρια.
Οι Μάρτυρες Παμφαμήρ και Παμφυλών βρήκαν μαρτυρικό θάνατο. Ο Μάρτυς Σολόχων, αφού υπέμεινε και έλεγξε τον Καμπανό για την απάνθρωπη συμπεριφορά του, διατρυπήθηκε με σιδερένιο όργανο από το αυτί μέχρι τον εγκέφαλο. Από το μαρτύριο αυτό παρέμεινε άνευ αισθήσεων και παράλυτος. Αφού παραλήφθηκε από Χριστιανούς και μεταφέρθηκε στην οικία κάποιας ευσεβούς χήρας, παρέδωσε το πνεύμα του στον Θεό.

 

Στο ηλεκτρονικό μας  κατάστημα, μπορείτε να δείτε και να αγοράσετε, χειροποίητες  εικόνες, Αγίων, Χριστού, Παναγίας και άλλα χειροποίητα  εκκλησιαστικά προϊόντα.

 

Για οποιαδήποτε παράληψη, η λάθος,  παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας, ώστε να το διορθώσουμε.
Follow Γρηγόριος Θεολόγος:
Χειροποίητες Ξύλινες Βυζαντινές Εικόνες!

Πείτε μας την γνώμη σας!

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.