Εικόνες και Βιογραφία Αγίας Πελαγίας

Βιογραφία Αγίας Πελαγίας

Οσία Πελαγία η Τηνία  Η Αγία Πελαγία είδε το όνειρο της ευρέσεως την εικόνας της Θεοτόκου στην Τήνο που πραγματοποιήθηκε μετά από περιπέτειες την 30η Ιανουαρίου του 1823 μ.χ. Μετά την υπόδειξη της Οσίας Πελαγίας έσκαψαν και βρήκαν την θαυματουργή εικόνα της Θεοτόκου .

Ημέρα Εορτασμού: 23-Ιουλίου 

Γεννήθηκε: 1752 μ.χ  Πέθανε: 1834 μ.χ

 

Αγία Πελαγία
Αγία Πελαγία

Η Πελαγία ήταν κόρη του παπά Νικηφόρου Νεγρεπόντη. Η μητέρα της κατάγετω από τον Τριπόταμο της Τήνου και ανήκε στην οικογένεια Φραγκούλη. Γεννήθηκε το 1752 μ.Χ. στο χωριό Κάμπο της Τήνου και το όνομά της ήταν Λουκία. Φαίνεται ότι είχε ακόμα τρείς αδελφές.
Λίγα χρόνια μετά τη γέννηση της Λουκίας ο πατέρας της πέθανε. Ήταν τότε 12 χρονών. Οι δυσκολίες της ζωής έκαναν την μητέρα της να τη στείλει στον Τριπόταμο, στην αδελφή της που ήταν κάπως πιό πλούσια. Εκεί η Λούκια έμεινε τρία χρόνια και συχνά πυκνά επισκεπτόταν την άλλη θεία της, που ήταν μοναχή στη Μονή Κεχροβουνίου. Σε ηλικία 15 χρονών μπήκε στο Μοναστήρι σαν δόκιμη, υπό την επίβλεψη της θείας της μοναχής Πελαγίας. Όταν ήλθε η ώρα έγινε και η ίδια μοναχή με το όνομα Πελαγία.

Ως μοναχή αφοσιώθηκε με ψυχή και σώμα στην λατρεία του Θεού και στην ανακούφιση των φτωχών. Η μοναχή Πελαγία ήταν η αιτία της ανεύρεσης της Αγίας εικόνας της Θεοτόκου στον αγρό του Δοξαρά στην πόλη της Τήνου (30 Ιανουαρίου 1823 μ.Χ.), γεγονός που έμελλε να κάμει την Τήνο ιερό νησί και να κατατάξει την Πελαγία μεταξύ των Αγίων. Το γεγονός δε αυτό συνέβη όταν η Όσια ήταν 73 χρόνων και αρχιερέας Τήνου ήταν ο Γαβριήλ.

Η Οσία Πελαγία πέθανε στις 28 Απριλίου 1834 μ.Χ. και τάφηκε στο ναό των Ταξιαρχών του μοναστηριού.

Το 1973 μ.Χ. όμως, κτίστηκε ναός στο όνομα της, όπου φυλάσσεται και προσκυνείται η αγία κάρα της. Ανακηρύχτηκε αγία με Συνοδική Πατριαρχική Πράξη στις 11 Σεπτεμβρίου 1970 μ.Χ. και η μνήμη της ορίστηκε να τιμάται στις 23 Ιουλίου, την ημέρα δηλαδή του οράματος της.

Ιερά Λείψανα: 

Τα Ιερά Λείψανα της Αγίας βρίσκονται στην Ιερά Μονή Κεχροβουνίου Τήνου.

Υμνολογία

Απολυτίκιο: 

Ἦχος δ’. Ταχύ προκατάλαβε.
Ἀμέμτπως ἐβίωσας ἐν ἐγκράτειᾳ πολλὴ καὶ πόνοις ἀσκήσεως καὶ ἐν ἀγάπῃ θερμή, Πελαγία Θεόληπτε. Ὅθεν τὴν Θεοτόκον ἐπαλλήλως κατεῖδες, μηνύουσαν σοὶ Εἰκόνος τὴν ἀνεύρεσιν ταύτης. Ἣν πρέσβευε, Ἁγία Μῆτερ, ὑπὲρ τῶν τιμώντων σέ.

Δείτε χειροποίητες ξύλινες εικόνες της Αγίας Πελαγίας και άλλων Αγίων στο κατάστημα  

 

Follow Γρηγόριος Θεολόγος:
Χειροποίητες Ξύλινες Βυζαντινές Εικόνες!

Πείτε μας την γνώμη σας!

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.